7400 Kaposvár

Fő utca 57.

hello@tanulasjatekkal.hu

E-mail

+ 36 20 2905075

H-P: 9:00-10:00

7 TIPP, mit játsszunk a gyerekekkel,hogy könnyedén és örömmel tanuljanak meg olvasni 2. rész

Minden szülőnek fontos tudnia, hogy az olvasáshoz szükséges képességrendszer nem első osztályba lépve, néhány hét alatt alakul ki, hanem e képességek összessége valójában a gyermek születésétől folyamatosan érik, fejlődik, nem függetlenül attól, hogy milyen ingerek, élmények érik gyermeküket. Azt is fontos tudni, hogy e képességrendszer minden kisgyermeknél sajátos módon alakul, de az 5-6 éves kor egy rendkívül szenzitív időszak, amikor ha sokoldalú játékos tevékenységekkel támogatjuk gyerekünk fejlődését, akkor a legjobb alapot biztosítjuk számára, nem csak az olvasás tanuláshoz.

Tekintsük át melyek azok a képességek, amelyeket, ha játékosan fejlesztünk az olvasástanulás előtti ún. szenzitív időszakban, akkor biztos, hogy könnyedén és örömmel tanul meg gyermekünk olvasni.

7 tipp , hogy milyen játékokat játszunk a gyerekekkel, hogy könnyedén és örömmel tanuljanak meg olvasni.

1. Vitathatatlan, hogy a meséknek óriási szerepe van az olvasástanulás folyamatában. Nézzük csak, mely képességekre van fejlesztő hatással : Beszédértés, figyelem-koncentráció, gondolkodás-képzelet, érzelmi és értelmi képességek, szókincs.
Ajánlás: Olvassunk rendszeresen gyermekünk érdeklődésének megfelelő meséket, naponta legalább egyszer.

2. Olvasáshoz szükséges szemmozgások fejlesztése: képek nézegetése, különböző dolgok keresése képen, vagy képhalmazok között. Különböző képsorok, minták, színsorok olvasása balról-jobbra haladva.
Ajánlás: flow &learn TKP játékok közül: Furfangos jégkrémek, Betűtaposó, Játék a képekkel, Első betűim.

3. Vizuális forma felismerés, differenciálás: Alapvető mértani formák felismerése, különböző jelek majd betűk megkülönböztetése.
Ajánlás: flow&learn TKP játékok közül: Furfangos jégkrémek,Betűtaposó, Játék a képekkel, Első betűim.

4. Sorrendiség (szeriális képességek), egyben a szóforma felismerő képesség előkészítése: képek, jelek, színsorok, minták elemzése, azonosítása, halott szavak, hangok sorrendjének felismerése.
Ajánlás: flow&learn TKP játékok közül: Furfangos jégkrémek, Betűtaposó, Játék a képekkel, Első betűim.

5. Beszédértés, szókincs fejlesztése: beszélgetés képekről, eseményekről. Kérdések és válaszok megfogalmazása, igaz hamis állítások felismerése.
Ajánlás: flow&learn TKP játékok közül: Furfangos jégkrémek, TKP Hanna &Bence házikói, Téli-, Tavaszi-, Nyári szövegértést fejlesztő játékok, Igaz-hamis kereső.

6.Szótagolás fejlesztése: szavak helyes tördelése szótagok szerint, robotnyelv” gyakorlása.
Ajánlás: flow & learn TKP játékok közül: Szótag téglák, Első betűim.

7. Hallás észlelés, hang és betűkapcsolat felismerése (fonématudatosság fejlesztése): kezdetben hangok felismerése szavak elején, végén, későbbiekben szavak közepén. Néhány hang és betűkapcsolat megismerése.
Ajánlás: flow & learn TKP játékok közül: Betűtaposó, Első betűim.

Sok-sok játékos szórakozást kívánunk nektek, hogy minden a legjobban alakuljon!

Ha a TKP flow & learn játékcsalád szakemberként felkeltette érdeklődésed, akkor ajánljuk figyelmedbe módszertani továbbképzéseinket melyekről itt tájékozódhatsz: https://tanulasorommel.hu/kepzesek/

Játékainkat itt veheted szemügyre: https://tanulasjatekkal.hu/

10% kedvezmény

Iratkozz fel hírlevelünkre és ajándékként 10% kedvezményt adunk első vásárlásod összegéből!