7400 Kaposvár

Fő utca 57.

hello@tanulasjatekkal.hu

E-mail

+ 36 20 2905075

H-P: 9:00-10:00

5. hiányzó láncszem a szövegértés fejlesztéséhez, ami ebben a játékcsaládban megtalálható

Hazai és nemzetközi mérések folyamatosan azt igazolják, hogy a dákok iskolai tanulmányai során kiemelt szempontot kell, hogy kapjon a szövegértés képességének fejlesztése, hiszen nagyon nagy mértékben meghatározza eredményességüket, nem csak a tanulmányaik során, hanem későbbiekben egész életükre nézve. (Több kutatás igazolja, hogy a szövegértés képessége korrelál az életszínvonal minőségével.) E kutatási eredmények közül talán legismertebbek a PISA mérések mutatói. Szívbemarkoló tény, hogy a 15 éves magyar diákok 20%-a nem érti amit olvas, őket a nevezi a szakirodalom funkcionális analfabétának.

Ez a probléma elég összetett, de megoldása nem lehetetlen, viszont lényeges szemlélet változtatást igényel. Csak dióhéjban szeretnénk rávilágítani néhány kardinális pontra, úgy, hogy közben megmutatjuk, miben segítenek a TKP flow & learn ÉVSZAKOS szövegértő játékok:

1. A szövegértés fejlesztését természetesen meg kell, hogy előzze a beszédértés fejlesztése, e játékban található képek és a hozzájuk tartozó gyakorlatok jó alapot biztosítanak ehhez. Ez kisgyermek kortól folyamatosan gyakorolható, fejlesztése iskolás korban is fontos terület marad.

2. Ezekben a játékokban kiemelt szempontot kapott a gondolkodás fejlesztése, hiszen e képesség szintén nagyon nagy mértékben meghatározza a szövegfeldolgozás eredményességét. Ezt kezdetben beszédértő, majd mondatszintű szövegértő gyakorlatokhoz kapcsoljuk.

3. Természetesen a szövegértéshez elengedhetetlen a jó olvasási képesség megléte, ennek alakulása óriási egyéni különbséget mutat már az első évfolyamokon is, ezért ebben a játékban a mondatszintű értelmezésre fektettük a hangsúlyt, hogy minden gyermek számára már ebben az alapozó szakaszban tudjunk sikerélményt biztosítani.

4. Nemzetközi meghatározás alapján azt nevezhetjük jó olvasónak, akinek jó a viszonya az olvasáshoz…. Sok gyermek olvasási motivációja akkor sérül, amikor idő előtt találkozik olyan szövegekkel aminek nem csak az értelmezése, hanem elolvasása is túl nagy kihívás. Ebben a játékban a képeket hívjuk segítségül, amelyhez a gyerekek rendkívül jó viszonyulnak és remekül segítik a mondatszintű megértést és az ehhez kapcsolható stratégiai gondolkodás fejlesztést.

5. Szintén a legújabb kutatási eredményekből tudjuk, hogy melyek azok a kognitív funkciók, amelyek meghatározzák a szövegértés eredményességét.

Ebben játékcsaládban egymásra épülve megtalálhatók, azok a gyakorlatok, amelyeket ha a gyerekek mondat szinten begyakorolnak, akkor egyre bonyolultabb formában szövegszinten is jó eredménnyel tudnak majd megoldani:

Nézzük csak melyek ezek:
– Mondat szintű konkrét értelmezés.
– Kérdések megfogalmazása, értelmezése.
– Analízis-szintézist igénylő játékos gyakorlatok.
– Ok-okozati összefüggések felismerése.
– Tapasztalati következtetések meghozása.
– Konkrét adatgyűjtés és használat.
– Kritikai és probléma megoldó gondolkodás.

És ami a legfontosabb, hogy mindezeket a gyermekközpontú feladatokat, játékos formában gyakorolhatják, ami ebben az életkorban motivációjuk legfőbb mozgatórúgója! Ez a játékcsalád remekül felhasználható az otthoni és az iskolai tanuláshoz is, különböző munkaformában, változatosan alkalmazható!

A játékokhoz kapcsolódó módszertani továbbképzéseink https://tanulasorommel.hu/kepzesek/ honlapunkon már mindenki számára elérhetőek.

Hasznos volt számodra ez a blogcikk? Nem szeretnél lemaradni hasonló, érdekes és fontos tartalmakról? Iratkozz fel hírlevelünkre: https://tanulasjatekkal.hu/hirlevel

Facebook oldalunk: https://www.facebook.com/tanulasjatekkalflowlearn/

10% kedvezmény

Iratkozz fel hírlevelünkre és ajándékként 10% kedvezményt adunk első vásárlásod összegéből!