7400 Kaposvár

Fő utca 57.

hello@tanulasjatekkal.hu

E-mail

+ 36 20 2905075

H-P: 9:00-10:00

5 TIPP az örömteli, sikeres olvasás tanuláshoz – 1. rész

Mai blogbejegyzés témáját Emma, iskola előtt álló nagycsoportos kislány ihlette, akinek anyukája minap hívott telefonon, ugyanis azt vette észre, hogy Emma olvas. Mindezt legnagyobb örömére, saját magát szórakoztatva teszi!

Be kell vallanom, hogy nem egyedülálló eset, hiszen elég gyakran előfordul hasonló mellékhatás a Tanulást Könnyítő Program foglalkozásaira járó gyerekeknél.

Magunk között szólva ezt úgy nevezzük, hogy spontán olvasás tanulás, persze tudjuk, hogy az olvasás nem egy genetikailag kódolt képességrendszer eredménye, mint pl. a járás. (Ez alatt azt értjük, hogy minden egészséges kisgyermek képes különösebb nehézségek nélkül megtanulni járni, ha hagyunk számukra megfelelő teret), hanem az olvasás egy képességrendszer fejlődésére épülő, összetett tanulási folyamat eredménye.

Az iskola megkezdése előtti olvasás tanulásról igencsak megoszlanak a vélemények, de itt szó sincs olvasás tanításról!

Akkor mi történik? Vajon mi a titok nyitja, hogy mégis olvas a gyerek?

  1. Egyszerűen csak annyit teszünk, hogy nagyon tudatosan és tervezetten olyan játékokat játszunk a gyerekekkel, amelyek fejlesztik az olvasáshoz szükséges képességrendszer egészét.
  2. Felkeltjük a gyerekeknek az érdeklődését, kíváncsiságát a betűk világa iránt.
  3. Motiváljuk őket arra, hogy minél több ilyen játékot játszanak.
  4. Keressük számukra az optimális kihívást jelentő gyakorlatokat, ennek megfelelően differenciálunk. (Ezt leggyakrabban szabad választás útján megteszik ők maguk.)
  5. Örülünk próbálkozásaiknak, sikereiknek. Biztatjuk és kitartásra ösztönözzük őket!

Mindezek után már csak az a kérdés, melyek azok a játékok, és hogyan alkalmazzuk ezeket, amelyekkel ebben az időszakban érdemes játszanunk? Ezeket a speciális fejlesztőhatású TKP játékokat következő blogbejegyzésünkben fogjuk bemutatni, de addig is nézzetek körül webáruházunkban!

Vajon hányat fedeztek fel belőle?

10% kedvezmény

Iratkozz fel hírlevelünkre és ajándékként 10% kedvezményt adunk első vásárlásod összegéből!